Publicat pe Lasă un comentariu

Accidente in echitatie – cum ne protejam?

Accidentele in echitatie si un mod de a preveni urmarile nedorite

accident in echitatie

Un accident de echitatie nefericit

Accidente in echitatie au loc in mod frecvent. Cele mai multe sunt usoare din fericire. Multa lume stie despre nefericitul accident de la centrul de echitație ”Golden Horse” din Ciorogîrla. Un băiat de 8 ani a murit după ce calul l-a azvîrlit în timpul unei ședințe de antrenament.

„Totul se derula în liniște. Calul mergea la pas cu Ștefan, cînd, dintr-odată, a rupt-o la goană într-un trap ca la curse. S-a speriat de vreun zgomot, l-a înțepat vreo albină, i-a intrat vreo muscă în ochi,…” relateaza un martor ocular. Puteti gasi articolul aici.

Alis Grasu, manager la Serviciul de Ambulanță București Ilfov (SABI), a explicat pentru GSP: „mama a făcut primele manevre de resuscitare asupra copilului, care intrase în stop respirator. Mi s-a relatat de medici că băiatul s-a lovit cu gîtul de o bordură de lemn, fiindcă ar fi căzut între două gropi cu nisip. A durat 14 minute de la apelul la 112 pînă la sosirea Ambulanței. Cînd a fost urcat în Salvare, avea puls. Pe traseu a mai făcut însă un stop, fiind iar resuscitat”. Grasu a invocat existența unui hematom laterocervical stîng, o leziune în zona gîtului.

Martorii oculari confirmă că, în timpul antrenamentului, baiatul purta echipament de protecție. La acel moment purta cască, vestă specială pentru coloana vertebrală si jambiere. Acesta obișnuia să poarte de fiecare dată aceste accesorii de siguranță, detalii la care inclusiv administratorii centrului erau foarte atenți și exigenți.

O posibila solutie salvatoare

Din spusele celor de la Serviciul de Ambulanță București Ilfov, lovitura fatala a fost localizata in zona gatului. Vestele cu airbag Hit-Air sunt proiectate ca sistem de absorbtie a socurilor. Acestea ofera protectie la nivelul gatului, coloanei vertebrale, claviculelor, zonei lombare si organelor vitale.

Este greu de zis daca lucrurile ar fi stat altfel daca baiatul ar fi purtat o vesta cu airbag. Sunt multe variabile de luat in calcul in cazul unui accident dar sansele sunt mari ca el sa fi scapat doar cu o sperietura.

Ca parinte trebuie sa oferim copiilor ce practica acest sport frumos, maximul de protectie existent acum pe piata. Orice combinatie de vesta cu protectii dure + vesta cu airbag este de preferat in locul unei simple geci sau a unui tricou. Se intampla frecvent accidente in echitatie dar tine de noi sa prevenim eventuale urmari nedorite.

Vestele cu airbag Hit-Air protejeaza deja cateva sute de copii din Romania si desi au avut loc multe accidente, posesorii lor nu au patit nimic. Poate ca a sosit timpul sa luati o decizie in acest sens.

echitatie bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.